margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Racuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki z cukinii to jedno z najprostszych dań letnich, smakują zarówno z gęstym jogurtem naturalnym jak i kleksem keczupu.Pyszne i puszyste.

Racuszki z cukinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki z cukinii

 

  • 1 średnia cukinia
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z cukinii
Cukinię umyć,odciąć końce,obrać,zetrzeć na tarce na grubych oczkach do miski,posolić popieprzyć i dokładnie wymieszać,odstawić na 15-20 minut.W tym czasie cukinia puści sok należy go odsączyć wsypując cukinię na sitko.W osobnym naczyniu zmiksować żółtka wsypać cukinię wymieszać,dodać mąkę i proszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Na patelnię wlać trochę oleju mocno rozgrzać,łyżką kłaść małe racuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.Na talerzu położyć ręcznik papierowy i na nim układać usmażone racuszki aby odsączyć nadmiar oleju.Gotowe racuszki można posmarować odrobiną keczupu.
Racuszki z cukinii
Cukinię umyć odciąć końcówki,obrać zetrzeć na tarce
Racuszki z cukinii
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Tagi:

cukinia