Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku miałam sporo cukinii . Poatanowiłam poeksperymentować ,przygotować całkiem nowe danie z dodatkiem cukinii i zaskoczyć domowników.

Racuszki z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki z cukinii

 

  • 20 dag obranej bez środków nasiennych cukinii
  • 5 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka
  • niepełna szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia racuszków

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Racuszki z cukinii

Rozdrobnione składników:

Racuszki z cukinii
Cukinię,ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki

Cukinię oraz ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki lub kolendrę płuczemy i drobno siekamy.

Przygotowanie ciasta:

Racuszki z cukinii
Do ciasta dodajemy startą cukinię i ser żółty oraz pozostałe składniki

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko,mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ciasto. Do ciasta dodajemy startą cukinię i ser żółty,suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Smażenie racuszków:

Racuszki z cukinii
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy zgrabne racuszki

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy zgrabne racuszki z obu stron po kilka minut. Po usmażeniu ściągamy racuszki i odkładamy na ręcznik papierowy.

Etap końcowy:

Ciepłe racuszki podajemy z dodatkiem sosu majonezowego z dodatkiem suszonych pomidorów.