Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1425]

Racuszki z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie racuszki przyrządzam z różnymi owocami

Racuszki z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z gruszkami

 

  • 2 szt jajka,
  • 200 g mąka,
  • 5 gruszek małych,
  • 0,20 l mleko kwaśne,
  • 0,05 l olej,
  • smalec,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Racuszki z gruszkami
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciastai smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Racuszki z gruszkami
Gruszki zostaną obrane, opłukane i zostaną wydrążone gniazda nasienne
Racuszki z gruszkami
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto i wymieszane z gruszkami
Racuszki z gruszkami
Racuszki smażone na tłuszczu na złoty kolor
Racuszki z gruszkami
Usmażone racuszki z gruszkami wyłożone na talerz obsypane cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka