bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Racuszki z gruszkami na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki zawsze robiłam na zsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne.

Racuszki z gruszkami na jogurcie

Składniki:

Racuszki z gruszkami na jogurcie

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 gruszki
  • Dodatkowo:
  • sos czekoladowy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z gruszkami na jogurcie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy.

Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Usmażone racuszki układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym.