Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Drożdżowe racuszki z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne racuszki z babcinego przepisu. Wspaniale smakują same jak i z różnymi owocami.

Drożdżowe racuszki z gruszkami

Składniki:

Drożdżowe racuszki z gruszkami

 

  • 1/2 kg mąki pszennej ( ja dałam krupczatkę io też wyszły)
  • około 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania
  • 3 gruszki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z gruszkami
Mąkę wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże,dodajemy sól i cukier oraz mleko. Mieszamy mikserem na jednolitą masę ( będzie gęsta) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości. Po wyrośnięciu dodajemy jajko i znowu miksujemy, dodajemy pokrojone w dość duże kawałki gruszki i mieszamy łyżką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Układamy na papierowych ręcznikach aby ociekły. Posypujemy cukrem pudrem i wcinamy!

Tagi:

jajko jajka