Sposób przygotowania:
Puszyste racuszki z gruszką
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko i mąkę. Całość miksujemy na gładkie, ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze do ciasta mleko lub mąkę.
2. Gruszki myjemy,osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie plasterek gruszki i przykrywamy łyżką ciasta. Racuszki smażymy po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
2. Gruszki myjemy,osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie plasterek gruszki i przykrywamy łyżką ciasta. Racuszki smażymy po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.