aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne racuszki z jabłkami przygotowane z ciasta drożdżowego z dużą ilością cynamonu.

Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i wbijamy jajko. Drożdże kruszymy w ręce i dorzucamy do miski. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Na koniec dosypujemy mielony cynamon. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta na racuchy (ma być dosyć gęste). Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zdążyły "pracować" a ciasto urosnąć. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłka, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym smażymy malutkie cynamonowo-jabłkowe racuszki. Podajemy na ciepło, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i wbijamy jajko.
Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami
Zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy mielony cynamon. Dokładnie miksujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszamy łyżką.
Mocno cynamonowe racuszki z jabłkami
Na rozgrzanym oleju smażymy malutkie racuszki.