Sposób przygotowania:
Racuszki z kwaśnego mleka i śliwek
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z dodatkiem szczypty soli, wbić jajka, dolać mleko i płynne drożdże, wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki ma powstać dość gęste ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić w większą kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Rozgrzać patelnię i wylać na nią minimalna ilość oleju, następnie kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Śliwki wypestkować i pokroić w większą kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Rozgrzać patelnię i wylać na nią minimalna ilość oleju, następnie kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.