Sposób przygotowania:
Placuszki ze śliwkami
Kaszę manną zalewamy szklanką mleka i pozostawiamy do napęcznienia. Po ok pół godziny wbijamy jajka, dodajemy przestudzone, roztopione masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz obrane ze skórek i drobno posiekany miąższ ze śliwek. Wszystko razem mieszamy.
Na rozgrzanej małej patelce smażymy placuszki z obu stron. Jeśli wolimy bardziej chrupiące i mają je jeść dorośli, możemy przed nałożeniem każdego placuszka wysmarować patelkę masłem lub olejem.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Na rozgrzanej małej patelce smażymy placuszki z obu stron. Jeśli wolimy bardziej chrupiące i mają je jeść dorośli, możemy przed nałożeniem każdego placuszka wysmarować patelkę masłem lub olejem.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
zbysiowa