Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Racuszki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puchate racuszki z malinowym nadzieniem.

Racuszki z malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki z malinami

 

  • szklanka malin
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z malinami
Do naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajko, sypiemy cukier i wrzucamy drożdże. Mieszam chwilę aby drożdże się rozpuściły. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy aby ciasto zaczęło pracować i rosnąć. Gdy podwoi swoją objętość mieszamy aby opadło i jeszcze odstawiamy na 15 min. Obrane i czyste malin osuszamy z wody. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i kładziemy placuszki z 1,5 łyżki ciasta. Następnie układamy na każdym placku maliny lekko je wciskając. Nabieramy odrobinę ciasta i przykrywamy każdą malinę. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu. Obracamy i już smażymy bez przykrycia. Gdy ostygną posypujemy pudrem.
Racuszki z malinami
Na każdy placek wciskamy po kilka malin.
Racuszki z malinami
Pierwszą stronę smażymy pod przykryciem.

Tagi:

jajko jajka