suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Racuszki z truskawkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam dla dzieci i dorosłych racuszki z pierwszymi truskawkami.

Racuszki z truskawkami.

Składniki:

Racuszki z truskawkami.

 

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych;
  • 1 szklanka kefiru naturalnego;
  • 2 jaja;
  • szczypta soli i cukru;
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej;
  • olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Racuszki z truskawkami.
Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy na pół. Wszystkie w.w. składniki mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej (nie może być go za mało, bo racuszki się przypalą, ani za dużo, bo się w nim ugotują i będą za tłuste), kładziemy łyżką ciasto na nie po 2, 3 połówki truskawek(zależy od wielkości) i smażmy z obydwu stron na złoty kolor, po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.