Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Racuszki z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne racuszki z wędzoną makrelą , w sam raz na piątkowy obiad.

Racuszki z wędzoną makrelą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z wędzoną makrelą

 

  • Składniki:

 

  • duża makrela wędzona - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko - ok.1,5 szklanki
  • duże jajko - 1 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z wędzoną makrelą

Makrelę dokładnie obieramy z ości. Rwiemy na kawałki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Lekko złocimy na odrobinie oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy mleko , jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i makrelę. Delikatnie mieszamy tak by składniki połączyły się , ale ryba pozostała w kawałkach. Smażymy na rozgrzanej patelni ( u mnie była to specjalna patelnia do pancakes - polecam! , dlatego też wyszły takie równe i pulchne ). Jeśli nie posiadamy robimy to na zwykłej z niewielką ilością gorącego oleju. Smażymy z dwóch stron. Smacznego!

Sprawdźcie też koniecznie przepis na kotlety z makreli i szpinaku >>>

Racuszki z wędzoną makrelą
Pyszne racuszki z wędzoną makrelą , w sam raz na piątkowy obiad.
Racuszki z wędzoną makrelą
Pyszne racuszki z wędzoną makrelą , w sam raz na piątkowy obiad.
Racuszki z wędzoną makrelą
Pyszne racuszki z wędzoną makrelą , w sam raz na piątkowy obiad.

Tagi:

jajko jajka