Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować.

Ciasto Rafaello

Składniki:

Ciasto Rafaello

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Masa kokosowa:

  • 750 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 75 ml spirytusu

Dodatkowo:

  • 25 szt herbatników
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 2,5 łyżki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Rafaello

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto Rafaello
Z podanych składników przygotowuję biszkopt. Piekę.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie masy kokosowej

Ciasto Rafaello
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem, kokosem i spirytusem.

Masa kokosowa: Z mleka odlać 2/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać kokos oraz spirytus. Dokładnie utrzeć.

Wyłożenie masy

Ciasto Rafaello
Masę kokosową wykładam na upieczony biszkopt.

Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać.

Ułożenie herbatników

Ciasto Rafaello
Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam czekoladą i oprószam kokosem.

Na masie kokosowej ułożyć herbatniki. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z czekolady esy floresy. Ciasto oprószyć wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny do lodówki.