Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Ragout z kasztanów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kasztany obrać ze skóry. Następnie namoczyć w wodzie około 5 minut, żeby zaczęła odchodzić druga skóra. Obrać. W dużym, płaskim ro

Ragout z  kasztanów

Składniki:

Ragout z kasztanów

 

  • 1 kg świeżych kasztanów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki wywaru mięsnego lub z kostki rosołowej
  • 1 gałązka tymianku
  • sól

Sposób przygotowania:

Ragout z kasztanów
Kasztany obrać ze skóry. Następnie namoczyć w wodzie około 5 minut, żeby zaczęła odchodzić druga skóra. Obrać. W dużym, płaskim rondlu lub na wysokiej patelni stopić masło, dodać kasztany, gałązkę tymianku, cukier i sól. Dolać tyle wody, żeby przykryła kulki. Przykryć pokrywką. Dusić około 45 minut na wolnym ogniu aż zmiękną. Przed podaniem wyjąć tymianek. Podawać z gulaszem, pieczonym drobiem lub cielęciną.

Tagi:

kasztanów