Sposób przygotowania:
Ramen - japońska zupa
Cebulę obrać, przekroić na pół, mocno zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami zimnej wody. Marchewki i seler obrać, pokroić na trochę mniejsze kawałki. Por oczyścić, umyć. Warzywa dodać do mięsa razem ze zrumienioną cebulą. Wszystko powoli zagotować, zebrać szumowiny. Do wywaru dodać trochę soli i pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 2,5 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Udka z kurczaka wyjąć z wywaru, obrać z kości. Do każdego talerza wlać kilka kropli sosu sojowego, dodać po trochu obranego i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru i po trochu pasty miso, nalać porcję wywaru. Do wywaru włożyć trochę ugotowanego makaronu, przekrojone na pół jajko, trochę mięsa i warzyw wyjętych z wywaru. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Netka