czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Ramen po polsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mając do dyspozycji tylko trzy składniki można wyczarować rozmaite dania, to pokazuje, że w kuchni nie ma żadnych ograniczeń. Co przygotowalibyście z kaczki, kaszy i kapusty? U mnie to orientalna zupa w spolszczonej wersji.

Ramen po polsku

Składniki:

Ramen po polsku

 

  • 1 udko z kaczki
  • kawałek białej kapusty
  • kilka liści kapusty pak choi
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej

 

  • dodatkowo:
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 papryczki chili
  • kawałek imbiru, ok 3 cm
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka przyprawy orientalnej
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ramen po polsku
Udko z kaczki zalać wodą, tak żeby przykryła mięso. Zagotować, zebrać szumowiny, dodać pokrojoną papryczkę chili, pokrojony w plasterki imbir, kapustę, przyprawę orientalną, sos sojowy, suszone grzyby. Gotować do miękkości mięsa.

Kaszę zmielić (np. w młynku do kawy), dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Ugotowane mięso oddzielić od skóry i kości. Na talerz nakładać makaron, mięso, obrane i przekrojone na pół jajko, posiekaną kapustę pak choi, zalać bulionem i udekorować krążkami chili i czarnym sezamem.