Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 977]

Grochówka - zupa grochowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni, ale i nie tylko. U mnie sprawdza się o każdej porze roku.

Grochówka - zupa grochowa

Składniki:

Grochówka - zupa grochowa

 

Zasmażka (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Grochówka - zupa grochowa
Groch (*) jeśli jest w całości należy namoczyć w zimnej wodzie.

Ugotować wywar na wędzonych udkach lub innym mięsie (**) - wraz z liścmi laurowymi i zielem angielskim.

Do garnka dodać groch i podgotować przez 20 minut.

Następnie wrzucić uprzednio pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.

Boczek podsmażyć z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z gotującą się zupą.

Całość gotować do miękkości warzyw i grochu.

Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz można również dodatkowo zagęścić zasmażką.

Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszając wsypać mąkę pszenną.

Smażyć na rumiano i wmieszać do zupy.



(*) Jeśli używamy połówek grochu należy należy jedynie go solidnie przepłukać pod bieżącą wodą i dodać do garnka razem z warzywami.

(**) Mięso uprzednio oddzielone od kości wrzucam do zupy.