Sposób przygotowania:
Grochówka - zupa grochowa
Groch (*) jeśli jest w całości należy namoczyć w zimnej wodzie.
Ugotować wywar na wędzonych udkach lub innym mięsie (**) - wraz z liścmi laurowymi i zielem angielskim.
Do garnka dodać groch i podgotować przez 20 minut.
Następnie wrzucić uprzednio pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
Boczek podsmażyć z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z gotującą się zupą.
Całość gotować do miękkości warzyw i grochu.
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz można również dodatkowo zagęścić zasmażką.
Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszając wsypać mąkę pszenną.
Smażyć na rumiano i wmieszać do zupy.
(*) Jeśli używamy połówek grochu należy należy jedynie go solidnie przepłukać pod bieżącą wodą i dodać do garnka razem z warzywami.
(**) Mięso uprzednio oddzielone od kości wrzucam do zupy.
Ugotować wywar na wędzonych udkach lub innym mięsie (**) - wraz z liścmi laurowymi i zielem angielskim.
Do garnka dodać groch i podgotować przez 20 minut.
Następnie wrzucić uprzednio pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
Boczek podsmażyć z cebulą i czosnkiem, a następnie połączyć z gotującą się zupą.
Całość gotować do miękkości warzyw i grochu.
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz można również dodatkowo zagęścić zasmażką.
Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszając wsypać mąkę pszenną.
Smażyć na rumiano i wmieszać do zupy.
(*) Jeśli używamy połówek grochu należy należy jedynie go solidnie przepłukać pod bieżącą wodą i dodać do garnka razem z warzywami.
(**) Mięso uprzednio oddzielone od kości wrzucam do zupy.
SylaUla
gusia1000