kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach.

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

Składniki:

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

 

  • 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki)
  • 400g cukru
  • 250ml wódki
  • 250ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Ratafia czyli nalewka tutti frutti
Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250 g owoców dodaje 100 g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.