Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ravioli z Prosciutto i mozarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Włoskie pierożki ravioli nadziewane mozzarellą i włoską dojrzewającą szynką Prosciutto to dobry sposób na spędzenie upalnego popołudnia

Ravioli z Prosciutto i mozarellą

Składniki:

Ravioli z Prosciutto i mozarellą

 

  • 200g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda
  • 170g Prosciutto w plastrach
  • 200g mozzarelli w małych kulkach
  • pęczek bazylii
  • parmezan
  • oliwa
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Ravioli z Prosciutto i mozarellą
Z mąki, żółtek i wody zagnieć gładkie nie za twarde ciasto, kulki mozzarelli osącz dokładnie z zalewy i przekrój je na pół. Każdy kawałek mozzarelli oprósz pieprzem i owiń w listek bazylii i w połowę plastra szynki. Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż na nim w równych odstępach porcje farszy, przykryj drugim płatem ciasta i dokładnie sklej. Za pomocą szklanki wcinaj ravioli, gotuj je do momentu aż wypłyną, podawaj z oliwą i parmezanem.