Sposób przygotowania:
Ravioli z farszem brokułowo-serowym
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 minut. Studzimy, a następnie kroimy drobno. Brokuły łączymy z serem, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Robimy ciasto na ravioli. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, szczyptę soli, oliwę, zagniatamy ciasto. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu lub rozwałkowujemy cienko. Formujemy dwa równe płaty ciasta. Stolnicę podsypujemy mąką, układamy płaty ciasta.
Na jednym płacie ciasta wykładamy farsz - po łyżeczce, w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, wykrawamy prostokąty. Zlepiamy brzegi ciasta, np. za pomocą widelca.
Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię + 5 minut.
Ravioli świetnie smakują po podsmażeniu na patelni, ze smażoną cebulką.
Robimy ciasto na ravioli. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, szczyptę soli, oliwę, zagniatamy ciasto. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu lub rozwałkowujemy cienko. Formujemy dwa równe płaty ciasta. Stolnicę podsypujemy mąką, układamy płaty ciasta.
Na jednym płacie ciasta wykładamy farsz - po łyżeczce, w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, wykrawamy prostokąty. Zlepiamy brzegi ciasta, np. za pomocą widelca.
Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię + 5 minut.
Ravioli świetnie smakują po podsmażeniu na patelni, ze smażoną cebulką.