Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Ravioli z sosem neapolitańskim:

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Oczywiście można zrobić ravioli w domu ale jak się kupuje oryginalne włoskie (suche - pakowane próżniowo) to zupełnie fajnie smakują .

Ravioli z sosem neapolitańskim:

Składniki:

Ravioli z sosem neapolitańskim:

 

  • 1 opakowanie pierożków Ravioli z mięsem
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kostki bulionu drobiowego Knorra
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oregano (suszone, lub usiekane świeże)
  • 2 łyżki utartego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z sosem neapolitańskim:
Ravioli ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić , trzymać w cieple .W garnuszku podgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment roztarty na miazgę czosnek .Wsypać mąkę . Zalać 1 szklanką wody. Dodać przecier pomidorowy , pastę z suszonych pomidorów, oregano, kostkę bulionową . Podgotować sos , mieszając by się nie przypalił . Pierożki ravioli polać sosem , posypać świeżym oregano ( jeśli mamy ) i utartym parmezanem .Jest to spolszczona wersja oryginalnej potrawy ze względu na dostępność niektórych składników na naszym rynku.

Tagi:

mięso