Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

 

  • 2,5 szklanki mąka,
  • 0,5 łyżeczki Sól,
  • 1,5 łyżeczki olej roślinny,
  • 1 szklanka woda gorąca,
  • 25 dag szpinak mrożony,
  • 12,5 dag ricotta,
  • 1 łyżeczka oliwa,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 20 dag szpinak mrożony,
  • 100 ml jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Czosnek drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek, dodajemy następnie mrożony szpinak i podduszamy całość do momentu, gdy cała woda ze szpinaku wyparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka( ravioli mogą nam się wówczas rozklejać). Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak.
W międzyczasie do garnka przekładamy szpinak, gotujemy go dodając jogurt naturalny. Przygotowany w ten sposób sos szpinakowy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącym sosem polewamy ravioli tuż przed podaniem.

Tagi:

szpinak