Sposób przygotowania:
Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimiPrzygotowanie rozczynu
Pokruszone drożdże zalewamy lekko podgrzanym jogurtem (ok. 100 ml). Do drożdży dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy mąkę pszenną i mąkę razową z 1 łyżeczką soli. W środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniego jogurtu.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowanie bułeczek
Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 15 porcji.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, które wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką.
Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Pieczenie bułeczek
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy letnią wodą.
Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut.