jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowe gofry z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pomysł na szybki, sezonowy deser. Dzięki dodatkowi mąki razowej gorfy są kruchsze i jak dla mnie smaczniejsze:). Dodatkowo można podać je z bitą śmietaną.

Razowe gofry z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe gofry z malinami

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej, typ 1850,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru kryształu,
  • Około 1, 5 szklanki mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 dag masła,

DODATKOWO:

  • Cukier puder do podania,
  • Świeże maliny do podania

Sposób przygotowania:

Razowe gofry z malinami

ETAP 1

Razowe gofry z malinami
składniki ciasta umieszczamy w misce

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mąki, jajka, cukier, oraz proszek do pieczenia umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko.

ETAP 2

Razowe gofry z malinami
do ciasta dodajemy płynne masło

Po zmiksowaniu do ciasta dodajemy masło. Całość ponownie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki lub mleka.

Gotowe ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Ilość mąki, czy mleka zależy między innymi oraz wielkości jajek.

ETAP 3

Razowe gofry z malinami
na gofrownice wykładamy porcje ciasta

Gofrownicę rozgrzewamy. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia.

ETAP 4

Razowe gofry z malinami
upieczone gofry studzimy na kratce

Gotowe studzimy na kratce. Podajemy je w towarzystwie ulubionych owoców. U mnie są to akurat maliny. Dodatkowo całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem.


Tagi:

maliny gofry