SUPERPRZEPIS

Porzeczkowo- czekoladowe lody

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Porzeczkowo- czekoladowe lody Więcej zdjęć (5)

Co mogę napisać? Połączenie słodkiej czekolady oraz orzeźwiającej masy porzeczkowej smakuje rewelacyjnie. Polecam na upalne dni:).

Składniki:

Porzeczkowo- czekoladowe lody

LODY CZEKOLADOWE

  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 200 ml mleka,
  • 50 gram cukru,
  • 250 gram śmietanki 30%,
  • Wiórki czekoladowe do dekoracji

LODY PORZECZKOWE

  • 500 gram czerwonej porzeczki,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • Około 8 łyżek cukru,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo- czekoladowe lody

ETAP 1

Porzeczkowo- czekoladowe lody
czekoladę rozpuszczamy w mleku

LODY CZEKOLADOWE: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier.

Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Porzeczkowo- czekoladowe lody
śmietankę łączymy z czekoladą

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Całość mieszamy do dokładnego połączenia.

ETAP 3

Porzeczkowo- czekoladowe lody
połowę naczynia wypełniamy masą czekoladową

Gotową masę czekoladową wylewamy na połowę przygotowanego naczynia. Naczynie wcześniej przedzieliłam folią spożywczą.

Tak przygotowaną masę lodową dekorujemy wiórkami czekoladowy i zamrażamy (minimum 1,5 -2 godzin, przed wylaniem masy porzeczkowej)

ETAP 4

Porzeczkowo- czekoladowe lody
porzeczkę zagotowujemy z cukrem

LODY PORZECZKOWE: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i zagotowujemy. Owoce gotujemy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie.

ETAP 5

Porzeczkowo- czekoladowe lody
ugotowaną porzeczkę przecieramy przez gęste sito

Ugotowane przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek oraz skórek. Otrzymany sok studzimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą łączymy z sokiem porzeczkowym.

Wyjmujemy z zamrażalnika lekko zamarznięte lody czekoladowe. Odrywamy od nich dzielącą naczynie folię spożywczą. Drugą część naczynia wypełniamy porzeczkową masą.

Wierzch posypujemy świeżymi owocami. Całość ponownie wkładamy do zamrażalnika i mrozimy.