Sposób przygotowania:
Porzeczkowo- czekoladowe lodyETAP 1
LODY CZEKOLADOWE: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier.
Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Całość mieszamy do dokładnego połączenia.
ETAP 3
Gotową masę czekoladową wylewamy na połowę przygotowanego naczynia. Naczynie wcześniej przedzieliłam folią spożywczą.
Tak przygotowaną masę lodową dekorujemy wiórkami czekoladowy i zamrażamy (minimum 1,5 -2 godzin, przed wylaniem masy porzeczkowej)
ETAP 4
LODY PORZECZKOWE: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i zagotowujemy. Owoce gotujemy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie.
ETAP 5
Ugotowane przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek oraz skórek. Otrzymany sok studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą łączymy z sokiem porzeczkowym.
Wyjmujemy z zamrażalnika lekko zamarznięte lody czekoladowe. Odrywamy od nich dzielącą naczynie folię spożywczą. Drugą część naczynia wypełniamy porzeczkową masą.
Wierzch posypujemy świeżymi owocami. Całość ponownie wkładamy do zamrażalnika i mrozimy.
SylaUla
gusia1000