slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 738]

Angielski pudding ryżowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny, słodki pudding ryżowy z suszoną morelą oraz płatkami migdałowymi. Pudding ryżowy możemy zjeść na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Polecam

Angielski pudding ryżowy

Składniki:

Angielski pudding ryżowy

 

  • 450 ml mleka
  • 125 g ryżu białego
  • 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • garść suszonych moreli
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Angielski pudding ryżowy
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy ksylitol i ryż, gotujemy na wolnym ogniu-często mieszamy. W tym czasie kroimy morele na cienkie paseczki i podprażamy płatki migdałowe na suchej patelni. Kiedy mleko się zagotuje, dokładamy pokrojone morele i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn.

Gotowy pudding ryżowy zdejmujemy z ognia i lekko przestudzony przekładamy do miseczek. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego