akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Muffiny są obłędnie czekoladowe i bardzo wilgotne. Szybkie i proste do zrobienia. Co ciekawe, są zdrowsze za sprawą mąki razowej. Polecam!

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe

 

  • 220g. mąki pszennej razowej
  • 60g. otrębów żytnich/ pszennych
  • 50g. naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250ml kefiru w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150ml. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki zwykłego/ brązowego cukru muscovado
  • 100g. groszków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
1. Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu za pomocą trzepaczki połączyć mokre. Obie mieszanki wymieszać ze sobą (tylko do momentu połączenia się składników, najlepiej łyżką/ szpatułką) 2. Masę rozlać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, do ¾ ich wysokości. Muffiny piec w 170st.C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!



Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
Wymieszane, w osobnych miskach suche i mokre składniki.
Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
Gotowe do przelania do papilotek ciasto.
Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
Pieczenie razowych babeczek podwójnie czekoladowych.
Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
Razowe babeczki podwójnie czekoladowe w środku.