anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Razowe muffiny cytrynowo – czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Muffinki z czekoladowymi wiórkami i delikatnie cytrynowe, a mąka razowa sprawia, że są zdrowe i smaczne.

Razowe muffiny cytrynowo – czekoladowe

Składniki:

Razowe muffiny cytrynowo – czekoladowe

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • mąka pszenna razowa typ 2000 - 50 g
  • mąka tortowa - 100 g
  • wiórki czekoladowe - 50 g
  • cukier puder - 50 g
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • masło roztopione i ostudzone - 120 g
  • jajka - 2 szt.
  • mleko - 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Razowe muffiny cytrynowo – czekoladowe
W misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie, a do drugiej miski włóż składniki mokre, które następnie lekko roztrzep widelcem. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj tylko do połączenia składników /nie miksuj, najlepiej tylko wymieszaj widelcem/. Ciasto ma mieć grudkowatą strukturę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Ciastem napełnij papilotki do 2/3 wysokości. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Upieczone studź 5 minut w formie, a następnie wyłóż na kratkę kuchenną.