jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowo - cukiniowe racuszki z kokosową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam racuszki z dodatkiem mąki razowej. Nie tylko są one zdrowsze, ale bardziej „chrupkie, kruche”. Do moich dzisiejszych dodałam startą cukinię.

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowo - cukiniowe racuszki z kokosową nutą

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 młoda cukinia,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Razowo - cukiniowe racuszki z kokosową nutą

ETAP 1

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą
Sypkie składniki umieszczamy w misce

W misce umieszczamy mąki ( pszenną, pszenną razową oraz kokosową), proszek do pieczenia, jajka oraz cukier. Składniki zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

Gotowe odstawiamy na około 5 minut.

ETAP 2

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą
Na grubych oczkach ścieramy cukinię

Między czasie cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą
Cukinię dodajemy do ciasta

Rozdrobnioną cukinię łączymy z ciastem.

ETAP 4

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta

Gotowe cukiniowe ciasto nabieramy łyżką. Porcjami wykładamy na rozgrzany tłuszcz, formując zgrabne racuszki.

ETAP 5

Razowo - cukiniowe racuszki  z kokosową nutą
Racuszki smażymy w dwóch stron do zrumienienia

Smażymy je na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.