Sposób przygotowania:
Racuszki drożdżowe z cukiniąETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia (około 7-10 minut).
Między czasie w misce w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, otręby, jajka, łyżkę cukru, cynamon oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy.
ETAP 2
Do połączonych wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 10-15 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany.
Jeśli ciasto wyrabia za nas robot, to między czasie cukinię ścieramy na tarte o grubych oczkach. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.
ETAP 3
Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.
ETAP 4
Gotowe ciasto łączymy z cukinią. Po dokładnym połączeniu składników cukiniowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Miskę w której wyrasta przykrywamy ściereczką.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Aby dobrze się nam nabierało i ściągało z łyżki wcześniej maczamy ją w rozgrzanym oleju.
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.
ETAP 6
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
LauraLaura
mocsłodkości