SUPERPRZEPIS

Racuszki drożdżowe z cukinią

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Racuszki drożdżowe z cukinią Więcej zdjęć (3)

Z dzieciństwa racuszki drożdżowe kojarzą mi się z dodatkiem krojonych w kostkę jabłek. Takie też często wykonuje, ale tym razem dla odmiany w ramach kuchennych eksperymentów dodałam cukinie!

Składniki:

Racuszki drożdżowe z cukinią

CIASTO

DODATKOWO:

  • 1 młoda cukinia,
  • cukier puder do posypania gotowych racuszków,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z cukinią

ETAP 1

Racuszki drożdżowe z cukinią
Do miski przekładamy składniki ciasta.

Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia (około 7-10 minut).
Między czasie w misce w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: pozostałą mąkę pszenną, otręby, jajka, łyżkę cukru, cynamon oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy.

ETAP 2

Racuszki drożdżowe z cukinią
Do przygotowanych wcześniej składników wlewamy rozczyn

Do połączonych wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 10-15 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji śmietany.
Jeśli ciasto wyrabia za nas robot, to między czasie cukinię ścieramy na tarte o grubych oczkach. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.

ETAP 3

Racuszki drożdżowe z cukinią
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach

Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie cukinie przygotowujemy wcześniej.

ETAP 4

Racuszki drożdżowe z cukinią
Połączone z cukinią ciasto pozostawiamy do podrośnięcia

Gotowe ciasto łączymy z cukinią. Po dokładnym połączeniu składników cukiniowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia. Miskę w której wyrasta przykrywamy ściereczką.

ETAP 5

Racuszki drożdżowe z cukinią
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzana patelnię. Smażymy racuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Aby dobrze się nam nabierało i ściągało z łyżki wcześniej maczamy ją w rozgrzanym oleju.
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.

ETAP 6

Racuszki drożdżowe z cukinią
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.


Tagi:

cukinia