Sposób przygotowania:
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Do garnka z grubym dnem włóż pokrojoną dynię i wlej wodę, tylko tyle, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolej więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą masz dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuj pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Odkryj garnek i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie rozdrobnij dynię widelcem lub zmiksuj blenderem i odstaw do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskujemy 1 szklankę pure z dyni. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Przełóż obie mąki do miski, dodaj przestudzone pure z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiaj mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto przełóż do miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj rękoma, a następnie uformuj podłużny bochenek i przełóż go do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość. Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami dyni. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35 minut. Upieczony chleb wystudź na kratce kuchennej. *pomysł na chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” Wydawnictwa Świat Książki. Dokonałam kilku zmian, a tutaj podaję przepis z tymi zmianami i moim sposobem wykonania.
zbysiowa
edytaha
Zabierz się Madziu koniecznie. Ja zaczęłam już wczoraj od zupy i jestem zachwycona. Jutro też coś pokombinuję :)
Anemonku, piękny ten Twój chlebek :)
anemon