SUPERPRZEPIS

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree Więcej zdjęć (5)

Prosty do przygotowania i bardzo smaczny pszenny chleb zrobiony z dyniowym puree. W mocno słonecznym kolorze odpowiednim na jesienne dni.

Składniki:

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

 

  • dynia obrana i pokrojona w kostkę - 300 g
  • letnia woda - ¼ szk.
  • mąka pszenna typ 2000 - 150 g
  • mąka pszenna typ 650 - 350 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • oliwa - 100 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • letnia woda - ½ szk.
  • sól - 1 łyżeczka
  • PONADTO:
  • ziarna dyni - 2 łyżki
  • ciepłe mleko – 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Do garnka z grubym dnem włóż pokrojoną dynię i wlej wodę, tylko tyle, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolej więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą masz dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuj pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Odkryj garnek i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie rozdrobnij dynię widelcem lub zmiksuj blenderem i odstaw do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskujemy 1 szklankę pure z dyni. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Przełóż obie mąki do miski, dodaj przestudzone pure z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiaj mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto przełóż do miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj rękoma, a następnie uformuj podłużny bochenek i przełóż go do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość. Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami dyni. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35 minut. Upieczony chleb wystudź na kratce kuchennej. *pomysł na chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” Wydawnictwa Świat Książki. Dokonałam kilku zmian, a tutaj podaję przepis z tymi zmianami i moim sposobem wykonania.
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Dynia obrana ze skóry i pokrojona w kostkę.
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Do garnka z grubym dnem włóż pokrojoną dynię i wlej wodę.
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Następnie rozdrobnij dynię widelcem lub zmiksuj blenderem.
Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree
Ten chleb świetnie nadaje się również na tosty.

Tagi:

dynia chleb