Sposób przygotowania:
Ringelki z ciasta drożdżowego na ostro
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru oraz 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić na kwadrans,a potem wsypać mąkę, oliwę, sól, dodać również sporą garść cebulki grillowanej, ale nie całe opakowanie lecz połowę z tego lub 50 g. oraz zioła suszone, kminek, curry i paprykę mieloną w szczyptach. Wyrabiać i zagnieść, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odrywać na kawałki, a te wałkować w dłoniach i oba końce zlepić. Powstaną pączki z dziurką. Rozgrzać olej lub margarynę do smażenia w głębokim garnku i na rozgrzany kłaść ringelki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, obracając dwoma widelcami pączki na drugą stronę. Po usmażeniu osączyć i wyjmować na talerz z papierowym ręcznikiem. Podawać pączki z barszczem czerwonym lub do piwa.