Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Riso Tonnato czyli rybny ryż

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobre, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie kuchni włoskiej. Przepis pochodzi z książki "Znane i nieznane dania kuchni włoskiej" .

Riso Tonnato czyli rybny ryż Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Riso Tonnato czyli rybny ryż

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 4-5 fileciki anchois ( można je zastąpić niewielkim filetem śledziowym)
  • 1 puszka tuńczyka (może być w zalewie własnej lub w oliwie)
  • garść natki pietruszki
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Riso Tonnato czyli rybny ryż
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać by nie był rozgotowany, najlepiej ugotować go jak makaron "al dente". Ugotowany ryż odcedzić, odsączyć z wody. Natkę pietruszki posiekać razem z filecikami anchois. Tuńczyka rozdrobić widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, na gorącą wrzucić natkę, anchois, tuńczyka, chwilę podsmażać, na końcu dodać ryż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło, można posypać natką pietruszki. Danie idealne na gorące, leniwe dni :)
Riso Tonnato czyli rybny ryż
Na patelni podgrzać posiekane fileciki, tuńczyka i natkę
Riso Tonnato czyli rybny ryż
Etap 2

Tagi:

ryż