Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo smaczne risotto, tym razem z dodatkiem świeżej cukinii zrobione na surowym boczku. Może być jako główne danie na obiad.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

Składniki:

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

Składniki:

  • 200 g boczku surowego
  • 1 świeża cukinia
  • 3/4 szklanki ryżu do risotta
  • 1 1/2 szklanki wody ciepłej
  • 1/2 kostki przyprawy do dań
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • sól do smaku wg uznania
  • 1 mała kukurydza w puszce
  • 100 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

1.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku
Pokrojonie boczku surowego w kostkę i przesmażenie na patelni

Przygotowałam boczek surowy, który pokroiłam w kostkę. Następnie wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i wytopiłam go.

2.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku
Pokrojenie w kostkę świeżej cukinii i wrzucenie do boczku

Wzięłam 1 średnią świeżą zieloną cukinię, którą pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię. Przesmażyłam chwilę z boczkiem.

3.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku
Wrzucenie suchego ryżu do risotta na patelnię

Do przesmażonej cukinii z boczkiem wrzuciłam ryż do risotta i przez chwilę smażyłam, lekko mieszając łyżką drewnianą.

4.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku
Dolanie ciepłej wody oraz dodanie przyprawy do dań

Teraz zaczęłam partiami dolewać ciepłą wodą do tych składników na patelni. Dodałam też pokruszoną przyprawę do dań. Co jakiś czas mieszałam łyżką drewnianą.

5.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku
Przyprawienie całości solą i pieprzem

Całość przyprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.

6.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

Kukurydzę z małej puszki odcedziłam z zalewy na sitku, a następnie dodałam ją na patelnię. Dokładnie wymieszałam.

7.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

Na samym końcu dodałam pokrojoną w kostkę kulkę mozarell i znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Risotto cukiniowo - kukurydziane na surowym boczku

Od razu ciepłe danie przełożyć do miseczek i podawać. Smacznego !

Tagi:

danie ryż