Sposób przygotowania:
Kremowe risotto z fiołkami
-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od zanieczyszczonych miejsc/ -Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem. -Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką. -Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu. -Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać. -Gotować ,aż ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować bulionem. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem . -Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i ser. -Energicznie wymieszać Dodać kwiaty,delikatnie zamieszać /zostawić kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.