cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kremowe risotto z fiołkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle proste, klasyczne risotto z pachącym fiołkowym akcentem.

Kremowe risotto z fiołkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe risotto z fiołkami

 

  • /2 porcje/
  • 180 g ryżu carnaroli
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki świeżych fiołków /bez łodyżek/
  • ok. 500 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml białego wina/ użyłam półwytrawne Prosecco/
  • 40 g masła
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z fiołkami
-Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od zanieczyszczonych miejsc/ -Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem. -Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką. -Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu. -Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać. -Gotować ,aż ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować bulionem. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem . -Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i ser. -Energicznie wymieszać Dodać kwiaty,delikatnie zamieszać /zostawić kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.
Kremowe risotto z fiołkami
Pokrojoną szalotkę podsmażyć delikatnie na maśle.
Kremowe risotto z fiołkami
Dodać ryż podsmażyć 2 minuty na wolnym ogniu i wlać wino.
Kremowe risotto z fiołkami
Pod koniec gotowania doprawić do smaku dodać masło serek i kwiaty.
Kremowe risotto z fiołkami
Gotowe risotto przełozyć na talerze i ozdobić kwiatami.