Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Risotto z botwinką i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Włoskim ryż w polskim stylu czyli risotto z botwinką, polecam gorąco

Risotto z botwinką i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z botwinką i fetą

 

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150g ryżu do risotto,
  • 100g sera feta,
  • 1/2 pęczka botwinki,
  • bulion warzywny (około 600-700ml),
  • kolorowy pieprz świeżo mielony,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Risotto z botwinką i fetą
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą bulionu tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę. 5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu). Gdy ryż będzie miękki wyłączamy ogień i dodajemy pokruszony ser feta, można zostawić odrobinę do dekoracji, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Botwinka nie powinna się rozgotować, powinna pozostać chrupiąca. Risotto od razu podajemy posypane fetą i szczypiorkiem. Życzę smacznego ;)
Risotto z botwinką i fetą
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Risotto z botwinką i fetą
Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste.
Risotto z botwinką i fetą
Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę.
Risotto z botwinką i fetą
5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem.