Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Risotto z cukinią i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomysł na szybki i smaczny obiadek. Risotto z dodatkiem cukinii jest bardzo szybkie i smaczne. Polecam :)

Risotto z cukinią i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z cukinią i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z cukinią i boczkiem
Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę, W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Kiedy ryż jest już prawie ugotowany dodajemy do niego cukinię i całość podduszamy 3 minuty po czym dodajemy boczek. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy. Risotto przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Risotto z cukinią i boczkiem
Etap 1 na maśle podsmażamy do perłowości ryż risotto
Risotto z cukinią i boczkiem
Etap 2 zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
Risotto z cukinią i boczkiem
Etap 3 do ryz dodajemy starta na tarce cukinię
Risotto z cukinią i boczkiem
Etap 4 dodajemy podsmażony boczek z cebulą i mieszamy