Sposób przygotowania:
Kolorowe risotto na piersi z kurczaka1.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlałam olej. Później obrałam młoda cebulkę, pokroiłam na plasterki i przysmażyłam na patelni.
2.
Wzięłam podwójną pierś z kurczaka, umyłam ją i osuszyłam. Następnie pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię.
3.
Do podsmażanej piersi z kurczaka dosypałam gotowej przyprawy do dań i wymieszałam.
4.
Kiedy pierś z kurczaka się podsmażyła to wsypałam suchy ryż do risotta i chwilkę podsmażyłam, tak aż ryż się troszkę zeszklił.
5.
Kiedy ryż się zeszklił to wlewałam partiami wodę ( nie wlewać od razu całości ). Stopniowo, kiedy ryż chłonął wodę dolewałam następne partię.
6.
Wzięłam dużego świeżego pomidora i sparzyłam go. Później obrałam ze skóry i pokroiłam na mniejsze części. Dodałam go do ryżu. Wymieszałam łyżką.
7.
Otworzyłam puszkę z groszkiem zielonym. Groszek odsączyłam na sitku z zalewy i wsypałam do risotta. Ponownie wymieszałam.
8.
Doprawiłam solą kuchenną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
9.
Otworzyłam puszkę z czerwoną fasolą i dobrze ją wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą. W miarę osuszyłam i dodałam do risotta.
Znowu wszystko wymieszałam łyżką.
10.
Ser żółty pokroiłam na małe kawałki i na samym końcu dodałam do risotta.
Wymieszałam łyżką i troszkę jeszcze potrzymałam na ogniu, tak aby się stopił.
11.
Smacznego !
Jagodowa
Magdalena88