Sposób przygotowania:
Gulasz z wątróbki drobiowejprzygotowanie
Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki- takie 2-3 cm
Następnie gotujemy w osolonej wodzie al dente. i odcedzamy,
Pomidory parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w kostkę- jeżeli wam przeszkadzają pestki to usuwacie gniazda nasienne.
wątróbka
Cebule kroimy drobno w paski, a czosnek w plasterki.
Wątróbkę oprószamy lekką mąką i obsmażamy na oleju z masłem.
Smażenie tzw krótkie- na gorącym tłuszczy i króciutko- tak żeby każdy kawałek był obsmażony, dlatego robimy to partiami- odkładamy na bok.
duszenie
Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę, potem dodajemy czosnek, pomidory i wątróbkę.
Podlewamy wywarem(0,5l), dodajemy pieprz i dusiamy 10 minut.
Można krócej, ale ja nie lubię krwistej i dlatego sprawdzam co jakiś czas, czy jest już dobra:)
Jeżeli sos jest za gęsty dolewamy resztę wywaru, posypujemy natką pietruszki i gotowe:)
Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chlebusia, ale można podawać również z kaszą czy ziemniakami.