jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Risotto pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne risotto na obiad zaspokaja każde smakowe życzenie

Risotto  pieczarkowe

Składniki:

Risotto pieczarkowe

 

  • kostki, 40 dag pieczarek, 10 dag boczku wędzonego, 4 pomidory, 3 łyżki oleju, 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto pieczarkowe
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, posolić i dusić dolewając bulion. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w kostkę drobną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, by tłuszcz się wytopił. Pomidory i boczek wymieszać z pieczarkami, wlać pozostały bulion i zagotować. Natkę opłukać i posiekać. Gorący ryż wymieszać z pieczarkami i posypać natką pietruszki.