iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Risotto warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dietetyczne danie i bardzo smaczne. Możemy dodawać do niego ulubione zioła bądź też podlać więcej bulionu.

Risotto warzywne

Składniki:

Risotto warzywne

 

  • 1 woreczek ryżu,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • mały pęczek szczypioru.

Sposób przygotowania:

Risotto warzywne
Marchewki, pietruszki skrobiemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa. Por kroimy w krążki i następnie siekamy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy dorzucamy do warzyw, solimy wszystko, smażymy 10 min., przekładamy do rondla i dusimy podlewając bulionem. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do warzyw, szczypior siekamy dodajemy do reszty, solimy w razie potrzeby. Gdy warzywa będą miękkie, podajemy leczo gorące.