madzialena19

madzialena19

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Risotto warzywne.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko strawne risotto warzywne.

Risotto warzywne.

Składniki:

Risotto warzywne.

 

  • 4 cebule
  • warzywa mrozone 1 opakowanie mieszanych warzyw, moga byc tez swieze
  • 5 lyzki oliwy
  • 40 dag ryzu
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 15 dag parmezanu
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki i 2 lyzki posiekanej bazylii
  • sol ,pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto warzywne.
Warzywa mrozone obgotowujemy 5 minut i chartujemy po odcedzeniu w bardzo zimnej wodzie wrecz lodowatej , zeby nie stracily ladnego koloru , odcedzamy.W rondlu smazymy na oliwie drobno pokrojona cebulke w kostke, dodajemy warzywa , dusimy pare minut , dodajemy ryz , doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dolewamy bulion az ryz wchlonie , dodajemy bazylie , pietruszke , smazymy ok 25 minu tDodajemy starty ser parmezan i mieszamy . Przed podaniem mozemy jeszcze dodatkowo posypac startym parmezanem.