-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Risotto z papryką, cukinią i fasolką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie, warzywne i wiosenne risotto. Bardzo aromatyczne i smaczne.

Risotto z papryką, cukinią i fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z papryką, cukinią i fasolką

 

Sposób przygotowania:

Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Warzywa umyć. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w mniejsze kawałki. Ostrą papryczkę siekamy drobniutko wraz z nasionkami. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu, posypujemy ziołami prowansalskimi. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i masło wsypujemy ryż i mieszamy aby dokładnie pokrył się tłuszczem. Po 5 minutach wlewamy 1/3 szklanki wina, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dolewamy 1/3 szklanki bulionu i mieszamy. Dolewamy wino i bulion na przemian czekając aż ryż wchłonie płyny i będzie miękki. Na końcu dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze kilka minut. Risotto po przygotowaniu przekładać do miseczki i wyłożyć na talerz w formie kopczyka. Można po wierzchu posypać parmezanem. Smacznego!
Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Cukinię ze skórką kroimy w mniejszą kosteczkę.
Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Paprykę, cukinię i fasolkę szparagową mieszamy razem i podsmażamy do miękkości.
Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Pod koniec smażenia ryżu dodajemy warzywa i podgrzewamy jeszcze kilka minut.