Sposób przygotowania:
Risotto z papryką, cukinią i fasolką
Warzywa umyć. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w mniejsze kawałki. Ostrą papryczkę siekamy drobniutko wraz z nasionkami. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu, posypujemy ziołami prowansalskimi. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i masło wsypujemy ryż i mieszamy aby dokładnie pokrył się tłuszczem. Po 5 minutach wlewamy 1/3 szklanki wina, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dolewamy 1/3 szklanki bulionu i mieszamy. Dolewamy wino i bulion na przemian czekając aż ryż wchłonie płyny i będzie miękki. Na końcu dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze kilka minut. Risotto po przygotowaniu przekładać do miseczki i wyłożyć na talerz w formie kopczyka. Można po wierzchu posypać parmezanem. Smacznego!
Netka
-Natka-
Dziękuję Netko! To było moje pierwsze risotto w życiu i chyba muszę częściej je przygotowywać i tylko zmieniać dodatki. :)