agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Risotto z borowikami 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepyszny ryż, idealny jako dodatek do każdego mięsa.

Risotto z borowikami 3

Składniki:

Risotto z borowikami 3

 

  • Ryż arborio 500 g
  • borowiki suszone 2 garstki ok 100 g
  • cebula szalotka 1 mała
  • masło 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Risotto z borowikami 3
Borowiki zalać wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę. Wodę w której gotowały się grzyby zostawić. Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy ryż zacznie "skwierczeć " na patelni dodać odrobinę wywaru z gotowanych grzybów. Gdy ryż wsiąknie wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego wywaru dodajemy sól, pieprz, łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)