miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Risotto z krewetkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie risotto z krewetkami.

Risotto z krewetkami i kukurydzą

Składniki:

Risotto z krewetkami i kukurydzą

 

  • 2 woreczki ryżu- ja użyłam parboiled
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2,5 szkl. wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 25 dag krewetek- ja miałam mrożone
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki

 

  • sól do smaku
  • przyprawa curry- 2 łyżki
  • 1 łyżka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Risotto z krewetkami i kukurydzą
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na głęboką patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i posolić. Włączyć gaz i na małym ogniu zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli przecisnąć przez praskę czosnek. Następnie wsypać surowy ryż i wszystkie składniki wymieszać. Smażyć około 2-3 minut już na średnim ogniu. Po tym czasie wsypać curry i mieszać aż się rozpuści. Dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Dolać śmietankę i wrzucić kukurydzę. Jeżeli płynu będzie za mało- można dodać trochę wody. Risotto powinno być "kleiste" ale nie "wodniste" :). Na końcu dodajemy krewetki. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Danie jest gotowe, wtedy kiedy ryż będzie dogotowany i krewetki gorące. Jeżeli ktoś będzie używać surowych krewetek- wtedy trzeba nieco wydłużyć czas ich duszenia. Można na końcu doprawić solą do smaku. Smacznego !!!