Helmut

Helmut

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Risotto z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Risotto. Do 2 litrów przegotowanej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego, mieszamy i gotujemy przez ok 1 min.

Risotto z oliwkami

Składniki:

Risotto z oliwkami

 

  • 200 g czarnych oliwek pokrojonych w kostkę
  • 125 ml białego wina
  • 2 pomidory (bez skóry i pestek pokrojone w kostkę)
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 kostki Rosołu wołowego Knorr
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 300 g ryżu
  • 100 g zielonych oliwek pokrojonych w talarki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z oliwkami
Do 2 litrów przegotowanej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego, mieszamy i gotujemy przez ok 1 min. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i smażymy przez ok 3 min. Dodajemy czosnek i wsypujemy ryż, dobrze mieszamy i dalej smażymy przez ok 3 min. Dodajemy czarne oliwki i smażymy aż ryż zrobi się szklisty.

Całość zalewamy winem, mieszając smażymy, aż wino odparuje. Dolewamy ok 2 chochli rosołu, gotujemy, aż ryż wchłonie cały rosół. W dużej misce mieszamy pomidory z bazylia. Wlewamy do ryżu kolejne 3 chochle rosołu i gotujemy, aż ryż ponownie wchłonie cały rosół.



Kiedy ryż będzie półtwardy dodajemy pomidory z bazylią i parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy oliwkami i parmezanem.