Sposób przygotowania:
Risotto z oliwkami
Do 2 litrów przegotowanej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego, mieszamy i gotujemy przez ok 1 min. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i smażymy przez ok 3 min. Dodajemy czosnek i wsypujemy ryż, dobrze mieszamy i dalej smażymy przez ok 3 min. Dodajemy czarne oliwki i smażymy aż ryż zrobi się szklisty.
Całość zalewamy winem, mieszając smażymy, aż wino odparuje. Dolewamy ok 2 chochli rosołu, gotujemy, aż ryż wchłonie cały rosół. W dużej misce mieszamy pomidory z bazylia. Wlewamy do ryżu kolejne 3 chochle rosołu i gotujemy, aż ryż ponownie wchłonie cały rosół.
Kiedy ryż będzie półtwardy dodajemy pomidory z bazylią i parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy oliwkami i parmezanem.
Całość zalewamy winem, mieszając smażymy, aż wino odparuje. Dolewamy ok 2 chochli rosołu, gotujemy, aż ryż wchłonie cały rosół. W dużej misce mieszamy pomidory z bazylia. Wlewamy do ryżu kolejne 3 chochle rosołu i gotujemy, aż ryż ponownie wchłonie cały rosół.
Kiedy ryż będzie półtwardy dodajemy pomidory z bazylią i parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy oliwkami i parmezanem.