Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Risotto z selerem naciowym i cheddarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeby risotto wyszło idealnie kremowe potrzebna jest... cierpliwość. Trzeba dolewać bulion małymi porcjami, mieszać, mieszać i gotowe.

Risotto z selerem naciowym i cheddarem

Składniki:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem

 

  • 300 g ryżu do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera cheddar

Sposób przygotowania:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem

ETAP 1:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem
Seler naciowy i cebula podsmażane na patelni

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany seler naciowy i całość po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem
Ryż wsypujemy na patelnię i dolewamy białe wino

Na patelnię dosypujemy ryż, dokładnie mieszamy i po paru chwilach wlewamy wino.

W międzyczasie podgrzewamy bulion i trzymamy go na malutkim ogniu, żeby ciągle był gorący.

ETAP 3:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem
Bulion trzeba dolewać stopniowo a danie mieszać

Kolejnym etapem jest stopniowe dolewanie bulionu. Robimy to małymi porcjami, najwygodniej za pomocą łyżki wazowej.

Czekamy aż ryż wchłonie cały płyn i dopiero dolewamy kolejną porcję. Od czasu do czasu mieszamy.

ETAP 4:

Risotto z selerem naciowym i cheddarem
Ostatnim dodawanym składnikiem jest ser cheddar

Na koniec dodajemy ser pokrojony w kostkę. Dokładnie mieszamy i gdy ser się roztopi to zdejmujemy patelnię z ognia i nakładamy risotto na talerze.


Tagi:

danie risotto