Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Risotto z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie jednogarnkowe. Risotto z wątróbką i dodatkiem jabłka. Smak tak niewątróbkowy, że zaskoczy każdego.

Risotto z wątróbką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z wątróbką

 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1-2 jabłka
  • 2 szklanki sypkiego ryżu
  • 4-5 szklanek bulionu
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Risotto z wątróbką
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i smażyć razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku.

Następnie dodać sypki ryż i całość zalać 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby ryż się nie przypalił.

Kolejną szklankę bulionu dodać gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki.

Jabłko obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do risotta wraz z ostatnią porcją bulionu. Przyprawić pieprzem i solą.

Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Gotowe risotto wyłożyć na talerz posypać startą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
Risotto z wątróbką
Risotto z wątróbki na patelni podczas gotowania
Risotto z wątróbką
Tak wygląda gotowe risotto z wątróbki przed posypaniem mozzarellą i natką pietruszki