Ellen

Ellen

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Risotto z boczniakami - wersja fusion

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie klasycznego dania włoskiego, jakim jest risotto, z pyszną mieszanką warzywną Hortex i boczniakami. Łatwo, szybko i jakże smacznie! A dla dbających o linię i preferujących styl życia fit - dietetycznie! Pełnowartościowy posiłek!

Risotto z boczniakami - wersja fusion Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z boczniakami - wersja fusion

 

  • Opakowanie mieszanki Meksykańskiej Hortex (450g)
  • 170g boczku wędzonego (można pominąć)
  • 100g fasolki szparagowej zielonej Hortex
  • 150g selera naciowego
  • 50g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200g)
  • 1kg schabu ugotowanego
  • 200g świeżych boczniaków
  • 50g mrożonego groszku Hortex
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 papryczka chili (opcja dla odważnych)
  • suszone:pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia.
  • 1/4 szklanki mleka
  • bulion/wywar

 

Sposób przygotowania:

Risotto z boczniakami - wersja fusion
Bulion: Schab i ew.inne mięsne składniki zalewamy wodą, dodajemy 2-3 marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory i zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować płyn, jeśli będzie go za dużo. Jeśli ryż pochłonie wcześniej bulion, to dolewamy trochę i gotujemy pozostałe 5 min. Łącznie ryż potrzebuje ok. 15 minut, by być miękkim. Na koniec dolewamy odrobinę mleka, jeśli użyliśmy świeżej papryczki chili (pokrojonej w paski i pozbawionej nasion). Na sam koniec dodajemy pokrojone boczniaki (możemy je podsmażyć osobno - potrzebują tylko chwili) i doprowadzamy je do miękkości. Odstawiamy na jakieś 5 minut i podajemy posypane świeżo startym parmezanem (lub innym twardym serem). Prawda, że łatwe? A z pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego).
Risotto z boczniakami - wersja fusion
Podsmażamy produkty mrożone i świeże
Risotto z boczniakami - wersja fusion
Dodajemy przyprawy
Risotto z boczniakami - wersja fusion
Następnie zalewamy bulionem,gdy ryż stanie się przeźroczysty