SUPERPRZEPIS

Risotto z zielonym groszkiem i miętą

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Risotto z zielonym groszkiem i miętą Więcej zdjęć (5)

Pyszne risotto ze świeżym zielonym groszkiem i posiekanymi listkami mięty. Pyszne wiosenne danie.

Składniki:

Risotto z zielonym groszkiem i miętą

 

  • 200g ryżu "Arborio"
  • ok.200g świeżego zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego masła
  • świeże listki mięty/ilość w-g uznania/
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z zielonym groszkiem i miętą
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.

-Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę.

-Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.

-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.

-Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu.

-Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i kontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki.

-W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.

-Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty, doprawić do smaku solą i pieprzem, energicznie wymieszać i przełożyć na talerze.
Risotto z zielonym groszkiem i miętą
Cebulkę groszek i ryż podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła.
Risotto z zielonym groszkiem i miętą
Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu.
Risotto z zielonym groszkiem i miętą
Przez cały czas gotowania risotto podlewać gorącym bulionem.
Risotto z zielonym groszkiem i miętą
Gotowe risotto podawać na talerze bezpośrednio po przygotowaniu,.